Hoe bied je onderwijs op maat?

Onderwijs op maat is een thema wat steeds belangrijker wordt, zo meldt ook Kennisnet. De geijkte planning van methoden en de leerstof wordt daarmee losgelaten. Steeds meer leraren werken met leerdoelen als kapstok voor het leerprogramma.

Door zich te richten op leerdoelen, creëren leerkrachten een stevige basis om meer onderwijs op maat te kunnen bieden en flexibel met (digitale) leermiddelen om te gaan. In het begin is dit een zoektocht die tijd en energie kost. Maar gaandeweg worden voordelen van leerdoelgericht onderwijs duidelijk zichtbaar.


sCoolSuite maakt leerdoelgericht onderwijs mogelijk.

sCoolSuite helpt scholen, met ambitie om naar onderwijs op maat toe te werken, bij het praktisch organiseren hiervan.

Het curriculum voor het gehele schooljaar wordt uitgesplitst in expliciete leerdoelen. Aan elk leerdoel wordt een moment toegekend;
In welk leerjaar/op welk niveau en in welke periode van een schooljaar bieden wij dit leerdoel aan?

Door deze specificaties toe te kennen aan de leerdoelen, kunnen deze gekoppeld worden aan alle leerlingen van de school. Ieder van hen is ingedeeld op een bepaald leerjaar of niveau. Door de combinatie te maken met de schoolperiode wordt doormiddel van een Persoonlijk Leerdoelen Plan inzichtelijk, welke leerdoelen aan elke leerling worden aangeboden per periode. Zo ontstaat een overzicht op welke momenten van het jaar de leerlingen dit aanbod nodig hebben en hoe je hierin als school kunt faciliteren.

Met behulp van sCoolTools kan leerdoelgericht onderwijs op scholen op deze manier eenvoudig en inzichtelijk worden georganiseerd en uitgevoerd.
Niet alleen de leerkrachten houden zo het overzicht, maar ook ouders en de leerlingen zelf kunnen gericht meekijken naar het leerproces.

Praktijkervaring.

Leraren geven aan dat ze bewuster geworden zijn van welke leerdoelen ze aanbieden en ook vrijer durven om te gaan met de methoden. Het differentiëren en personaliseren van aanbod is inzichtelijk gemaakt waardoor je ook ruimte hebt om bijvoorbeeld leerdoelen van verschillende vakken te combineren.

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *